Pyszna przekąska lub lekka kolacja z wykorzystaniem mięsa z rosołu.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Ziemniaki średnie – 4 szt.
Podudzia z kurczaka z rosołu – 2 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Cukinia – 1/3 szt.
Jajko kurze – 1 szt
Mąka pszenna – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Bułka do obtoczenia
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować , przestudzić, przecisnąć przez praskę.
- Mięso obrać drobno pokroić , umieścić w miseczce.
- Paprykę , cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do miseczki.
- Doprawić solą i pieprzem, wbić jajko , dodać mąkę, wymieszać, uformować kulki , obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej , wrzucić, smażyć na rumiano, osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać jak kto lubi z ulubionym sosem lub innymi dodatkami.
Te kuleczki to małe bomby smaku 🙂
Smaczne .:)