Ziemniaczane kulki

Pyszna przekąska lub lekka kolacja z wykorzystaniem mięsa z rosołu.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Ziemniaki średnie – 4 szt.

  • Podudzia z kurczaka z rosołu – 2 szt

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Cukinia – 1/3 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować , przestudzić, przecisnąć przez praskę.
  • Mięso obrać drobno pokroić , umieścić w miseczce.
  • Paprykę , cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do miseczki.
  • Doprawić solą i pieprzem, wbić jajko , dodać mąkę, wymieszać, uformować kulki , obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej , wrzucić, smażyć na rumiano, osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać jak kto lubi z ulubionym sosem lub innymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*