Sałatka z kalafiorem

Lato obfituje w świeże warzywa , więc należy wykorzystać je do sałatek.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Kalafior – 1/2 szt

  • Ogórek gruntowy – 1 szt

  • Pomidor – 1 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Orzechy laskowe – 35 g

  • Cieciorka w zalewie – 80 g

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Kalafior umyć , rozebrać na różyczki ugotować w osolonej wodzie, osączyć , umieścić w salaterce.
  • Ogórka obrać , pokroić w półkrążki , dodać do kalafiora. Pomidora , paprykę umyć pokroić w kostkę dodać do salaterki.
  • Żurawinę opłukać , dodać . Cieciorkę osączyć z zalewy, dodać. Dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem , wymieszać.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać , pokroić w ćwiartki. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek.
  • Podając porcję sałatki , uzupełnić ćwiartkami jajka, polać oliwą z przyprawą.
 

2 komentarze

  1. uwielbiam kalafiory, a orzechy jeszcze podbijają jego smak.

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*