Szybkie ciasto z morelami

Sezon na owoce w pełni, pyszne ciasto z zeszytu babci, zawsze się udaje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Morele świeże – 50 dag

  • Masło – 250 g

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier puder – 200 g

  • Mąka tortowa – 300 g

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka żółtka oddzielić od białek. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i ucierać.
  • Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i wymieszać dokładnie.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Morele umyć usunąć pestki i połówki ułożyć na cieście.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, ciasto będzie rumiane.
  • Podzielić na porcje , przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

5 komentarzy

  1. Uwielbiam morele, ale gdy już je dopadniemy, to zawsze proszę mamę o knedle serowe z morelami 🙂

     
  2. Ach te letnie ciasta! Pyszota!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*