Lato obfituje w świeże warzywa , więc należy wykorzystać je do sałatek.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Kalafior – 1/2 szt
Ogórek gruntowy – 1 szt
Pomidor – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Jajka kurze – 4 szt
Żurawina – 3 łyżki
Orzechy laskowe – 35 g
Cieciorka w zalewie – 80 g
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Kalafior umyć , rozebrać na różyczki ugotować w osolonej wodzie, osączyć , umieścić w salaterce.
- Ogórka obrać , pokroić w półkrążki , dodać do kalafiora. Pomidora , paprykę umyć pokroić w kostkę dodać do salaterki.
- Żurawinę opłukać , dodać . Cieciorkę osączyć z zalewy, dodać. Dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem , wymieszać.
- Jajka ugotować na twardo, obrać , pokroić w ćwiartki. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek.
- Podając porcję sałatki , uzupełnić ćwiartkami jajka, polać oliwą z przyprawą.
uwielbiam kalafiory, a orzechy jeszcze podbijają jego smak.
Tak ja lubię dodać do sałatki orzechy , sezam , takie nie typowe połączenia. 🙂