Rogaliki

Puszyste, delikatne , zachowujące dobrą świeżość, dla całej rodziny.

Szczegóły

Liczba porcji

32 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 50 dag

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Cukier waniliowy

  • Cukier kryształ – 3 łyżki

  • Drożdże – 50 g

  • Jogurt naturalny – 200 ml

  • Masło – 10 dag

  • Marmolada do nadziewania

Kroki

  • Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 jogurtu , wymieszać , pozostawić 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
  • Jajka , żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło w temperaturze pokojowej, resztę jogurtu , dalej utrzeć na puszysto, dodać zaczyn drożdżowy, , dodając stopniowo, przesianą mąkę , wyrobić ciasto , aż zacznie odchodzić od miski, będzie sprężyste i elastyczne.
  • Pozostawić do wyrośnięcia, na około 45 minut, jak podwoi objętość.
  • Wyrośnięte ciasto , podzielić na 4 części . Każdą wygnieść, rozwałkować podzielić na 8 części na każdej ułożyć porcję marmolady.
  • Uformować rogaliki, krótszym końcem pod spód. Tak kolejno ze wszystkimi częściami ciasta. Przygotowane rogaliki pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Białka roztrzepać , posmarować podrośnięte rogaliki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut , do dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Wyglądają tak samo, jak rogaliki mojej babci (które są tez pyszne)

     
    • Marianna

      Proszę popróbować zrobić będą na pewno pyszne , a zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. 🙂

       

Skomentuj Zuzka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*