Roladki z filetem z kurczaka

Super pyszne roladki jako przekąska lub z dodatkami drugie danie

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Szczypiorek – 1/2 pęczka

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Majonez – 3 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Mąka pszenna – 1 łyżeczka

  • Zioła polskie – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżeczki

Kroki

  • Fileta umyć , pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Paprykę umyć , pokroić w paski. Cukinię umyć utrzeć na tarce o grubszych otworach. Szczypiorek umyć , ściąć. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Musztardę wymieszać z majonezem.
  • Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować sosem musztardowo – majonezowym. Po nim posypać utarty ser, na ser cukinię i na wierzch szczypiorek.
  • Z jednego boku ułożyć paski papryki i na nie paski fileta.
  • Zwinąć w roladę.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, roladę pokroić w szersze paski i ułożyć na blaszce. Jajko rozkłócić , posmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
  • Pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać masło usmażyć je doprawiając solą i pieprzem, smażyć 5 minut, dodać 1 łyżeczkę mąki , smażyć 2 minuty , podlać 1/2 szklanki gorącej wody , doprawić ziołami polskimi i całość gotować 2 minuty.
  • Podawać tylko z sosem jaki kto lubi. U mnie z dodatkiem sosu pieczarkowego i .pieczonych ziemniaczków .
 

2 komentarze

  1. Bardzo apetyczna stylizacja i na pewno także pysznie smakuje.

     
    • Marianna

      Pyszna i bardzo praktyczna można zrobić dzień wcześniej na drugi podgrzać tylko np. w mikrofali. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*