Super pyszne roladki jako przekąska lub z dodatkami drugie danie
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Ciasto francuskie – 300 g
Ser mozzarella – 20 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Musztarda – 2 łyżeczki
Majonez – 3 łyżki
Jajko kurze – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Mąka pszenna – 1 łyżeczka
Zioła polskie – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżeczki
Kroki
- Fileta umyć , pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Paprykę umyć , pokroić w paski. Cukinię umyć utrzeć na tarce o grubszych otworach. Szczypiorek umyć , ściąć. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Musztardę wymieszać z majonezem.
- Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować sosem musztardowo – majonezowym. Po nim posypać utarty ser, na ser cukinię i na wierzch szczypiorek.
- Z jednego boku ułożyć paski papryki i na nie paski fileta.
- Zwinąć w roladę.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, roladę pokroić w szersze paski i ułożyć na blaszce. Jajko rozkłócić , posmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
- Pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać masło usmażyć je doprawiając solą i pieprzem, smażyć 5 minut, dodać 1 łyżeczkę mąki , smażyć 2 minuty , podlać 1/2 szklanki gorącej wody , doprawić ziołami polskimi i całość gotować 2 minuty.
- Podawać tylko z sosem jaki kto lubi. U mnie z dodatkiem sosu pieczarkowego i .pieczonych ziemniaczków .
Bardzo apetyczna stylizacja i na pewno także pysznie smakuje.
Pyszna i bardzo praktyczna można zrobić dzień wcześniej na drugi podgrzać tylko np. w mikrofali. 🙂