Puszyste, delikatne , zachowujące dobrą świeżość, dla całej rodziny.
Szczegóły
Liczba porcji
32 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 50 dag
Jajka kurze – 2 szt.
Cukier waniliowy
Cukier kryształ – 3 łyżki
Drożdże – 50 g
Jogurt naturalny – 200 ml
Masło – 10 dag
Marmolada do nadziewania
Kroki
- Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 jogurtu , wymieszać , pozostawić 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
- Jajka , żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło w temperaturze pokojowej, resztę jogurtu , dalej utrzeć na puszysto, dodać zaczyn drożdżowy, , dodając stopniowo, przesianą mąkę , wyrobić ciasto , aż zacznie odchodzić od miski, będzie sprężyste i elastyczne.
- Pozostawić do wyrośnięcia, na około 45 minut, jak podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto , podzielić na 4 części . Każdą wygnieść, rozwałkować podzielić na 8 części na każdej ułożyć porcję marmolady.
- Uformować rogaliki, krótszym końcem pod spód. Tak kolejno ze wszystkimi częściami ciasta. Przygotowane rogaliki pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Białka roztrzepać , posmarować podrośnięte rogaliki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut , do dobrego zrumienienia.
Wyglądają tak samo, jak rogaliki mojej babci (które są tez pyszne)
Proszę popróbować zrobić będą na pewno pyszne , a zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. 🙂