Polędwiczki zapiekane

Delikatne i aromatyczne polędwiczki na niedzielny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Śmietana 18% – 3 łyżki

  • Fix 4 sery – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Ser mozzarella – 5 dag

  • Płatki migdałowe – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sos sojowy – 1 łyżka

Kroki

  • Polędwiczkę pokroić w plastry lekko rozklepać ręką, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, skropić sosem sojowym, pozostawić na 1 godzinę.
  • Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
  • Cukinię umyć, pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron, ułożyć na cukini.
  • Między polędwiczki ułożyć brokuła.
  • Śmietanę rozmieszać z fixem i zalać brokuła.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane polędwiczki, piec 20 minut, wyjąć, polędwiczki posypać startym serem a brokuły migdałami.
  • Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 15 minut lub do zrumienienia sera.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pani Marysiu – zadziwia mnie pani! Tyle fantazji i serca w kuchni 🙂
    Ten przepis wypróbuję na pewno – można zabłysnąć nawet przed Teściową!

     
    • Marianna

      To danie na pewno zachwyci gości lub domowników ja zaczynając danie prawie zawsze kończę nie tak jak była jego pierwotna koncepcja, w trakcie przygotowania coś udoskonalam. 🙂

       

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*