Ciasto cukiniowo – kakaowe z musem ananasowym

Połączenie różnych smaków sprawia, że ciasto jest pyszne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Cukinia – 20 dag – 1/2 szt.

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Galaretka żółta – 2 szt.

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Ananasy w syropie – 525 ml

  • Mleko – 5 łyżek

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Płatki migdałów – 3 łyżki

  • Kakao – 2 łyżki

Kroki

  • Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem.
  • Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao.
  • Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi, dodać mleko i cukinię, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
  • Z ananasów odlać syrop, dodać szklankę wody, zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
  • Ananasy zblendować.
  • Gdy galaretki zaczynają krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać mus z ananasów wymieszać, a następnie tężejącą galaretkę, wszystko wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałów.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny, pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Wspaniały przepis! Pani domownicy maja używanie 🙂 Szkoda, że w tym roku takie nędzne te moje cukinie – najpierw odmrożone, potem utopione 🙁

     
    • Marianna

      Ciasta piekę często i staram się w miarę rzadko robić to samo , nawet sprawdzony przepis modyfikuję.To również miało być tylko kakaowe , ale użyłam cukinię, więc ciasto jest trochę wilgotne , dobrze smakuje. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*