Sezon truskawkowy warto zamknąć pierogami z truskawkami.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 300 g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Szczypta soli
Truskawki – 25 dag
Cukier- 5 łyżek
Kroki
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wolno dolewając wodę, mieszać. Całość przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.Pozostawić aby odpoczęło.
- Truskawki obrać z szypułek, umyć, pokroić większe na połowę lub mniejsze części, zasypać cukrem.
- Ciasto podzielić na 4 części , wałkować a następnie wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
- Nakładać truskawki i zlepiać.
- W garnku zagotować wodę i partiami wrzucać pierogi, gotować od wypłynięcia 2 minuty.
- Podawać polane roztopionym masłem lub bitą śmietaną.
Ale ładniutkie! My tak nie zaplatamy rożków, ale pani są ładniejsze. I te kleksiki śmietanki bardzo ozdabiają.
Proszę spróbować zaplatać, ładniej wyglądają i ze środka nie wypada nadzienie obojętnie czym je nadziewamy. 😉
Ja robię z lekką falbanką (sama się robi, gdy się ściśnie i “ujedzie” kawalątek), a na zawijanie brakuj czasu. Gdy już będę na emeryturze, to będę wnusiom robić takie śliczniusie. Pozdrawiam!
Tak wnusie to doskonały recenzent potraw, zawsze powiedzą to co myślą o danej potrawie. 😉