Pierogi z truskawkami

Sezon truskawkowy warto zamknąć pierogami z truskawkami.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 300 g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Truskawki – 25 dag

  • Cukier- 5 łyżek

Kroki

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wolno dolewając wodę, mieszać. Całość przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.Pozostawić aby odpoczęło.
  • Truskawki obrać z szypułek, umyć, pokroić większe na połowę lub mniejsze części, zasypać cukrem.
  • Ciasto podzielić na 4 części , wałkować a następnie wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
  • Nakładać truskawki i zlepiać.
  • W garnku zagotować wodę i partiami wrzucać pierogi, gotować od wypłynięcia 2 minuty.
  • Podawać polane roztopionym masłem lub bitą śmietaną.
 

4 komentarze

  1. Ale ładniutkie! My tak nie zaplatamy rożków, ale pani są ładniejsze. I te kleksiki śmietanki bardzo ozdabiają.

     
    • Marianna

      Proszę spróbować zaplatać, ładniej wyglądają i ze środka nie wypada nadzienie obojętnie czym je nadziewamy. 😉

       
  2. Marzynia

    Ja robię z lekką falbanką (sama się robi, gdy się ściśnie i “ujedzie” kawalątek), a na zawijanie brakuj czasu. Gdy już będę na emeryturze, to będę wnusiom robić takie śliczniusie. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Tak wnusie to doskonały recenzent potraw, zawsze powiedzą to co myślą o danej potrawie. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*