Delikatne i aromatyczne polędwiczki na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
- Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt. 
- Cukinia – 1/2 szt. 
- Brokuł – 1/2 szt. 
- Śmietana 18% – 3 łyżki 
- Fix 4 sery – 2 łyżeczki 
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka 
- Ser mozzarella – 5 dag 
- Płatki migdałowe – 2 łyżeczki 
- Sól, pieprz czarny mielony 
- Przyprawa do mięsa wieprzowego 
- Sos sojowy – 1 łyżka 
Kroki
- Polędwiczkę pokroić w plastry lekko rozklepać ręką, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, skropić sosem sojowym, pozostawić na 1 godzinę.
- Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Cukinię umyć, pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić ziołami prowansalskimi. 
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron, ułożyć na cukini. 
- Między polędwiczki ułożyć brokuła. 
- Śmietanę rozmieszać z fixem i zalać brokuła. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane polędwiczki, piec 20 minut, wyjąć, polędwiczki posypać startym serem a brokuły migdałami. 
- Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 15 minut lub do zrumienienia sera. 
- Podawać z ziemniakami i surówką. 
 
        
Pani Marysiu – zadziwia mnie pani! Tyle fantazji i serca w kuchni 🙂
Ten przepis wypróbuję na pewno – można zabłysnąć nawet przed Teściową!
To danie na pewno zachwyci gości lub domowników ja zaczynając danie prawie zawsze kończę nie tak jak była jego pierwotna koncepcja, w trakcie przygotowania coś udoskonalam. 🙂