Delikatne i aromatyczne polędwiczki na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Brokuł – 1/2 szt.
Śmietana 18% – 3 łyżki
Fix 4 sery – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Ser mozzarella – 5 dag
Płatki migdałowe – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sos sojowy – 1 łyżka
Kroki
- Polędwiczkę pokroić w plastry lekko rozklepać ręką, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, skropić sosem sojowym, pozostawić na 1 godzinę.
- Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Cukinię umyć, pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron, ułożyć na cukini.
- Między polędwiczki ułożyć brokuła.
- Śmietanę rozmieszać z fixem i zalać brokuła.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane polędwiczki, piec 20 minut, wyjąć, polędwiczki posypać startym serem a brokuły migdałami.
- Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 15 minut lub do zrumienienia sera.
- Podawać z ziemniakami i surówką.
Pani Marysiu – zadziwia mnie pani! Tyle fantazji i serca w kuchni 🙂
Ten przepis wypróbuję na pewno – można zabłysnąć nawet przed Teściową!
To danie na pewno zachwyci gości lub domowników ja zaczynając danie prawie zawsze kończę nie tak jak była jego pierwotna koncepcja, w trakcie przygotowania coś udoskonalam. 🙂