Pełna witamin, zdrowa, aromatyczna , uświetni każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Roszponka – 80 g – 1/2 opakowania
Filet z kurczaka – 1 szt.
Ser feta w zalewie – 100 g
Granat – 1/2 szt.
Mandarynka – 4 szt.
Gruszka – 1szt.
Papryka – 1/2 szt.
Kapary w zalewie – 100 g – 1/2 op.
Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
Przyprawa do sałatek – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Filet umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem, przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej wrzucić filet, usmażyć. Wystudzić.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę, kapary osączyć, umieścić w salaterce.
- Sałatę umyć, osączyć. Ser osączyć z zalewy, dodać.
- Pestki granata wyłuskać. Gruszkę obrać , pokroić w kostkę. Mandarynki obrać , rozebrać na cząstki, dodać do salaterki. Dodać usmażony filet.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek, dodać do sałatki, wymieszać.
- Pozostawić na 1 godzinę aby smaki się wymieszały.
Pani Marysiu, zrobię sobie te sałatke na imprezę z okazji zaliczonej sesji!
Polecam , napewno będzie smakowała.:)
Świetna, kolorowa i bardzo zdrowa!
Polecam wypróbować , ja lubię mieszanie owoców i warzyw , powstaje niepowtarzalny smak.