Rożki z jabłkami

Kruche , wilgotne ciastka z jabłkami , super do herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Masło – 200 g

  • Ser biały – 250 g

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania

  • Cukier puder – 3 łyżki

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Jabłka – 4 szt.

  • Cukier kryształ – 3 łyżki

  • Skórka pomarańczowa do posypania

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać cukier kryształ, usmażyć , wystudzić.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, ser , cukier puder, posiekać na stolnicy. Z jajek oddzielić żółtka od białek , żółtka dodać do produktów na stolnicy, zagnieść ciasto. Nie gnieść zbyt długo , gdyż po upieczeniu ciasto może być twarde, gnieść tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce 30 minut.
  • Ciasto dzielić na części wałkować, wycinać prostokąty , ułożyć jabłka.
  • Zlepić w rożek , naciąć wierzch.
  • Wykonane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić posmarować rożki, ozdobić skórką pomarańczową.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rożki piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Dawniej sie robiło takie ciastka serowe, dzis juz to miłe wspomnienie…

     
    • Marianna

      Zawsze można wrócić do przeszłości , szczególnie w kuchni , tradycyjna smakuje wybornie. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*