Makowa inspiracja

Zniewalający smak ciasta, zapisz przepis , będziesz do niego wracać.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Mak – 3/4 szklanki

  • Konfitura brzoskwiniowa – 280 g

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Brzoskwinie świeże – 2 szt.

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Żelatyna – 2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na koniec dodać mak i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę,
  • Konfiturę brzoskwiniową włożyć do rondelka zagotować, wymieszać z galaretką brzoskwiniową , wystudzić , wyłożyć na połowę ciasta.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Brzoskwinie umyć , pokroić w drobną kostkę.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia, dodać 2 łyżki masy wymieszać i połączyć z masą śmietanowo – serkową dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Konfiturę malinową przełożyć do rondelka zagotować , wymieszać z galaretką malinową, przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.
 

14 komentarzy

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, czuję się zniewolona nawet przez ekran! Pozdrawiam 🙂

     
  2. Piękne, kolorowe i smaczne 🙂

     
  3. Ale ciacho! Chcę takie na święta!

     
  4. Ja też myslę, że to dobra propozycja na święta. Pozdrawiam.

     
  5. Wcale się nie dziwię, że jest tyle pozytywnych komentarzy, bo to ciasto to mistrzostwo sztuki cukierniczej.

     
  6. Jej! Maliny i brzoskwinie… poezja…

     
  7. Dopisuję się do pochwał – też bym to zjadł 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*