Pyszne pierożki , jako dodatek do rosołu, można wykorzystać do ich zrobienia jego mięso.
Szczegóły
Liczba porcji
30 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso z rosołu – 400 g
Cebula biała – 1 szt.
Mąka krupczatka – 300 g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Szczypta soli
Majeranek – 1 łyżeczka
Papryka mielona słodka – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Rosół – 50 ml
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso z rosołu obrać , zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, doprawić solą pieprzem , dodać majeranek oraz paprykę oraz rosół, dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać , dodać sól , jajko , oliwę z oliwek , wymieszać, wolno dolewając wodę ciągle mieszać. Podsypać dokładnie mąką na stolnicy i wyrobić na gładkie ,elastyczne ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wałkować na cienko, wycinać kółka najmniejszą foremką do pierogów lub kieliszkiem. Na kółko układać po porcji farszu.
- Przykryć drugim kółkiem i zlepić. Tak postępować do wyczerpania składników.
- W garnku zagotować wodę wrzucać partiami, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Mistrzowskie! A forma niezwykle apetyczna!
Chciałam zrobić coś, aby wykorzystać mięso z rosołu , gdyż nie ma chętnych do jego jedzenia , kołduny zjedli wszyscy z apetytem. 🙂