Kołduny

Pyszne pierożki , jako dodatek do rosołu, można wykorzystać do ich zrobienia jego mięso.

Szczegóły

Liczba porcji

30 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso z rosołu – 400 g

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Mąka krupczatka – 300 g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Papryka mielona słodka – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Rosół – 50 ml

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso z rosołu obrać , zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, doprawić solą pieprzem , dodać majeranek oraz paprykę oraz rosół, dokładnie wymieszać.
  • Mąkę przesiać , dodać sól , jajko , oliwę z oliwek , wymieszać, wolno dolewając wodę ciągle mieszać. Podsypać dokładnie mąką na stolnicy i wyrobić na gładkie ,elastyczne ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wałkować na cienko, wycinać kółka najmniejszą foremką do pierogów lub kieliszkiem. Na kółko układać po porcji farszu.
  • Przykryć drugim kółkiem i zlepić. Tak postępować do wyczerpania składników.
  • W garnku zagotować wodę wrzucać partiami, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Mistrzowskie! A forma niezwykle apetyczna!

     
    • Marianna

      Chciałam zrobić coś, aby wykorzystać mięso z rosołu , gdyż nie ma chętnych do jego jedzenia , kołduny zjedli wszyscy z apetytem. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*