Makowa inspiracja

Zniewalający smak ciasta, zapisz przepis , będziesz do niego wracać.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Mak – 3/4 szklanki

  • Konfitura brzoskwiniowa – 280 g

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Brzoskwinie świeże – 2 szt.

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Żelatyna – 2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na koniec dodać mak i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę,
  • Konfiturę brzoskwiniową włożyć do rondelka zagotować, wymieszać z galaretką brzoskwiniową , wystudzić , wyłożyć na połowę ciasta.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Brzoskwinie umyć , pokroić w drobną kostkę.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia, dodać 2 łyżki masy wymieszać i połączyć z masą śmietanowo – serkową dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Konfiturę malinową przełożyć do rondelka zagotować , wymieszać z galaretką malinową, przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, czuję się zniewolona nawet przez ekran! Pozdrawiam 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*