Zniewalający smak ciasta, zapisz przepis , będziesz do niego wracać.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Mak – 3/4 szklanki
Konfitura brzoskwiniowa – 280 g
Konfitura malinowa – 280 g
Brzoskwinie świeże – 2 szt.
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Żelatyna – 2 łyżeczki
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, na koniec dodać mak i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę,
- Konfiturę brzoskwiniową włożyć do rondelka zagotować, wymieszać z galaretką brzoskwiniową , wystudzić , wyłożyć na połowę ciasta.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Brzoskwinie umyć , pokroić w drobną kostkę.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia, dodać 2 łyżki masy wymieszać i połączyć z masą śmietanowo – serkową dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta. Konfiturę malinową przełożyć do rondelka zagotować , wymieszać z galaretką malinową, przestudzić i wyłożyć na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.
Pani Marysiu, czuję się zniewolona nawet przez ekran! Pozdrawiam 🙂
Polecam wypróbować , szybkie w miarę do przygotowania i smaczne. 🙂
Piękne, kolorowe i smaczne 🙂
Dziękuję , polecam wypróbować.
Ale ciacho! Chcę takie na święta!
Nie ma problemu . Można zrobić. 🙂
Ja też myslę, że to dobra propozycja na święta. Pozdrawiam.
Tak ciasto , to próbowało wielu moich znajomych i są zachwyceni. 🙂
Wcale się nie dziwię, że jest tyle pozytywnych komentarzy, bo to ciasto to mistrzostwo sztuki cukierniczej.
Lubię eksperymentować z ciastami . 🙂
Jej! Maliny i brzoskwinie… poezja…
Ciasta z owocami są najlepsze , nawet bez pieczenia , do zrobienia w akademiku. 🙂
Dopisuję się do pochwał – też bym to zjadł 🙂
Nic prostszego jak skorzystać z podpowiedzi i przygotować. 🙂