Makarony w różnej postaci wykorzystane do zapiekanek, tworzą wspaniałe i wykwintne dania.
Szczegóły
Ilość porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Płaty lazanii – 7 szt.
Filet z indyka – 30 dag
Szpinak świeży lub mrożony – 10 dag
Pieczarki – 20 dag
Suszone pomidory – 10 szt
Ser mozzarella – 25 dag
Śmietana 18 % – 1 / 2 szklanki
Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
Masło – 4 łyżki
Cebula – 1 szt.
Przyprawa do mięsa z indyka – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, rozłożyć pojedynczo, przekroić na połowę.
- Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pomidory pokroić w kostkę.
- Szpinak mrożony usmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać resztę masła wrzucić cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty , wrzucić pieczarki , smażyć 2 minuty, dodać pokrojony filet z indyka, smażyć 15 minut , po koniec smażenia doprawić ziołami prowansalskimi.
- Płaty makaronu posmarować lekko szpinakiem, na szpinaku ułożyć porcje fileta z pieczarkami oraz suszone pomidory.
- Posypać serem mozzarella.
- Zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę rozmieszać z koncentratem, polać rulony i posypać resztą sera mozzarella.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Podzielić na porcje.
To fajny pomysł na nadziewany makaron. Zamiast się męczyć z napychaniem grubych rurek można wykorzystać lazanię. Super!
Polecam robi się szybko i wygląda inaczej niż lazania, bardziej apetycznie.
Bardzo kuszące, zdecydowanie moje smaki!
Tak i smakują , lepiej niż lazania.