Kolorowy Misz – masz

Delikatne , rozpływające się w ustach , na jednym kawałku się nie skończy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.

  • Konfitura morelowa – 320 g

  • Galaretka o smaku morelowym – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Serek mascarpone – 130 g

  • Konfitura malinowa – 250 g

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

Kroki

  • Galaretkę o smaku wiśniowym oraz agrestowym rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Galaretki pokroić w grubszą kostkę. Czekoladę pokruszyć.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia , 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
  • Wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Galaretki o smaku morelowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do krzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem i konfiturą, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać , wyłożyć na połowę ciasta, posypać pokruszoną czekoladę.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Konfiturę malinową zagotować , wsypać galaretkę malinową , krzepnącą wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*