Delikatne , rozpływające się w ustach , na jednym kawałku się nie skończy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Kakao – 3 łyżeczki
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.
Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.
Konfitura morelowa – 320 g
Galaretka o smaku morelowym – 2 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Serek mascarpone – 130 g
Konfitura malinowa – 250 g
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Czekolada gorzka – 4 kratki
Kroki
- Galaretkę o smaku wiśniowym oraz agrestowym rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Galaretki pokroić w grubszą kostkę. Czekoladę pokruszyć.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia , 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
- Wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Galaretki o smaku morelowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do krzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem i konfiturą, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać , wyłożyć na połowę ciasta, posypać pokruszoną czekoladę.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Konfiturę malinową zagotować , wsypać galaretkę malinową , krzepnącą wyłożyć na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.