Makaronowe rulony

Makarony w różnej postaci wykorzystane do zapiekanek, tworzą wspaniałe i wykwintne dania.

Szczegóły

Ilość porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Płaty lazanii – 7 szt.

  • Filet z indyka – 30 dag

  • Szpinak świeży lub mrożony – 10 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Suszone pomidory – 10 szt

  • Ser mozzarella – 25 dag

  • Śmietana 18 % – 1 / 2 szklanki

  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki

  • Masło – 4 łyżki

  • Cebula – 1 szt.

  • Przyprawa do mięsa z indyka – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, rozłożyć pojedynczo, przekroić na połowę.
  • Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z indyka. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pomidory pokroić w kostkę.
  • Szpinak mrożony usmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać resztę masła wrzucić cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty , wrzucić pieczarki , smażyć 2 minuty, dodać pokrojony filet z indyka, smażyć 15 minut , po koniec smażenia doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Płaty makaronu posmarować lekko szpinakiem, na szpinaku ułożyć porcje fileta z pieczarkami oraz suszone pomidory.
  • Posypać serem mozzarella.
  • Zwinąć w rulony i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Śmietanę rozmieszać z koncentratem, polać rulony i posypać resztą sera mozzarella.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Podzielić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    To fajny pomysł na nadziewany makaron. Zamiast się męczyć z napychaniem grubych rurek można wykorzystać lazanię. Super!

     
  2. Bardzo kuszące, zdecydowanie moje smaki!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*