Kieszonki z łososiem

Idealne danie na piątek szczególnie do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300g

  • Łosoś wędzony – 20 dag

  • Pieczarki – 10 dag

  • Serek pleśniowy – 120 g 1/2 opakowania

  • Szpinak mrożony – 5 dag

  • Żurawina suszona – 3 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Szpinak rozmrozić. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć czosnek a następnie szpinak, smażyć 1 minutę , doprawić solą, gałką muszkatołową i smażyć 3 minuty. Wystudzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty. Wystudzić.
  • Łososia podzielić na 5 części. Z sera ukroić 5 plasterków.
  • Z ciasta francuskiego odcinać plastry smarować szpinakiem.
  • Na szpinak układać porcje pieczarek.
  • Na pieczarki kawałek łososia.
  • Plasterek sera przekroić na połowę i ułożyć z obu stron łososia.
  • Na wierzch po porcji żurawiny.
  • Całość zlepić tworząc kieszonkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować kieszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
  • Podawać z sosem czosnkowym lub jakim kto lubi.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Przepysznie napakowane! Te dodatki do siebie pasują – smak musi być wyśmienity 🙂

     
    • Marianna

      Super smakują , wprost na piątek kiedy zawsze się zastanawiamy co by tu nowego podać. Pozdrawiam.

       

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*