Idealne danie na piątek szczególnie do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300g
Łosoś wędzony – 20 dag
Pieczarki – 10 dag
Serek pleśniowy – 120 g 1/2 opakowania
Szpinak mrożony – 5 dag
Żurawina suszona – 3 dag
Cebula – 1/2 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Olej do smażenia
Kroki
- Szpinak rozmrozić. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć czosnek a następnie szpinak, smażyć 1 minutę , doprawić solą, gałką muszkatołową i smażyć 3 minuty. Wystudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty. Wystudzić.
- Łososia podzielić na 5 części. Z sera ukroić 5 plasterków.
- Z ciasta francuskiego odcinać plastry smarować szpinakiem.
- Na szpinak układać porcje pieczarek.
- Na pieczarki kawałek łososia.
- Plasterek sera przekroić na połowę i ułożyć z obu stron łososia.
- Na wierzch po porcji żurawiny.
- Całość zlepić tworząc kieszonkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować kieszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
- Podawać z sosem czosnkowym lub jakim kto lubi.
Przepysznie napakowane! Te dodatki do siebie pasują – smak musi być wyśmienity 🙂
Super smakują , wprost na piątek kiedy zawsze się zastanawiamy co by tu nowego podać. Pozdrawiam.