Dżem jabłkowo – pigwowy

Sezon jabłkowy w pełni, więc proponuję dżem , idealny do naleśników jak również do ciasta.

Szczegóły

Liczba porcji

4 słoiczki

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jabłka szara reneta – 1 kg

  • Pigwa – 40 dag

  • Cukier – 50 dag

Kroki

  • Słoiczki wielkości 280 g, 4 szt gdyż tyle się otrzyma dżemu z tej porcji składników, wymyć i wyparzyć.
  • Jabłka umyć obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do garnka.
  • Pigwę umyć zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do jabłek.
  • Dodać cukier i gotować na małym ogniu 30 minut , aż dżem będzie gęsty.
  • Gorącym napełnić słoiczki, zakręcić , odwrócić pokrywką w dół, aż się wystudzą.
 

2 komentarze

  1. Nie mieliśmy pigwy w tym roku, a i jabłka nie obrodziły tak, jak trzeba – chyba im kwiatki przemarzły, bo początkiem maja był mróz. Przydałby się taki słoiczek…

     
    • Marianna

      Pigwy generalnie w tym roku było mało, ja obserwowałam ile pąków miała moja pigwa to tylko 1/3 z tego zakwitła i jak w ubiegłym roku obdzieliłam rodzinkę pigwą to teraz nie mam czym, podobnie w niektórych regionach kwiat na jabłoniach przemarzł. Ja generalnie kupuję owoce ale od dobrych znajomych, gdyż uważam ,że jeżeli nawet kupię owoce to mój dżem będzie lepszy niż w sklepie.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*