Brązowe oczy ciasto bez pieczenia

Aromatyczne i apetyczne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Biszkopty okrągłe – 150 g – 1 opakowanie

  • Sernik na zimno – 1 opakowanie

  • Mleko – 2 szklanki

  • Jabłka szara reneta – 4 szt. lub w słoiku 750 dag

  • Miód – 2 łyżki

  • Masło – 1 łyżka

  • Pierniki w czekoladzie – 250 g – 1 opakowanie

  • Galaretka pomarańczowa – 2 szt.

  • Płatki migdałowe do posypania.

Kroki

  • Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, włożyć jabłka, prażyć na wolnym ogniu, 5 minut dodać miód i prażyć aż jabłka zaczną się rumienić. Wystudzić.
  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty.
  • Sernik przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, połowę wyłożyć na ciastka.
  • Na serniku ułożyć pierniki.
  • Przykryć drugą połową sernika. Na sernik wyłożyć jabłka.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić 5 godzin a najlepiej na całą noc, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Kazdy odnajdzie w nim wiele smaków. I rzeczywiście jest proste do zrobienia.

     
    • Marianna

      Staram się robić dużo prostych ciast, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić na szybko i coś czego nie było. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*