Aromatyczne i apetyczne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Biszkopty okrągłe – 150 g – 1 opakowanie
Sernik na zimno – 1 opakowanie
Mleko – 2 szklanki
Jabłka szara reneta – 4 szt. lub w słoiku 750 dag
Miód – 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Pierniki w czekoladzie – 250 g – 1 opakowanie
Galaretka pomarańczowa – 2 szt.
Płatki migdałowe do posypania.
Kroki
- Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, włożyć jabłka, prażyć na wolnym ogniu, 5 minut dodać miód i prażyć aż jabłka zaczną się rumienić. Wystudzić.
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty.
- Sernik przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, połowę wyłożyć na ciastka.
- Na serniku ułożyć pierniki.
- Przykryć drugą połową sernika. Na sernik wyłożyć jabłka.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić 5 godzin a najlepiej na całą noc, podzielić na porcje.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Kazdy odnajdzie w nim wiele smaków. I rzeczywiście jest proste do zrobienia.
Staram się robić dużo prostych ciast, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić na szybko i coś czego nie było. Pozdrawiam