Jagodzianki

Lato w pełni, więc pora na jagodzianki

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 500 g

  • Mleko – 250 ml

  • Drożdże świeże – 50 g

  • Jajka kurze – 3 szt.


  • Żółtka jaj kurzych- 2 szt.

  • Masło – 125 g

  • Cukier kryształ – 3/4 szklanki

  • Szczypta soli

  • Jagody świeże – 50 dag

  • Tarta bułka – 1 łyżka

Kroki

  • Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml mleka , które trzeba lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
  • Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, resztę mleka, wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski około 15 minut.
  • Masło roztopić i dodawać powoli, wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jagody umyć wsypać do miseczki dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
  • Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
  • Nakładać czubatą łyżeczkę jagód zlepiać tak aby powstała podłużna bułka. Kłaść na przygotowaną blachę końcem do spodu.
  • Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. Jajko roztrzepać i posmarować bułki.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki i piec 15 – 20 minut.
  • Wyjąć, wystudzić.
 

2 komentarze

  1. Wspaniałe! Wyglądają tak apetycznie, jak mojej babci Stasi. Muszę jej przypomnieć, że jest sezon na borówki…

     

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*