Jagodzianki

Lato w pełni, więc pora na jagodzianki

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 500 g

  • Mleko – 250 ml

  • Drożdże świeże – 50 g

  • Jajka kurze – 3 szt.


  • Żółtka jaj kurzych- 2 szt.

  • Masło – 125 g

  • Cukier kryształ – 3/4 szklanki

  • Szczypta soli

  • Jagody świeże – 50 dag

  • Tarta bułka – 1 łyżka

Kroki

  • Rozkruszyć drożdże i rozpuścić w 125 ml mleka , które trzeba lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoił objętość.
  • Jajka oraz żółtka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, resztę mleka, wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski około 15 minut.
  • Masło roztopić i dodawać powoli, wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jagody umyć wsypać do miseczki dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę tartej bułki, wymieszać.
  • Kiedy ciasto zwiększy objętość i będzie puszyste, odrywać kulki, formować okrągły placek.
  • Nakładać czubatą łyżeczkę jagód zlepiać tak aby powstała podłużna bułka. Kłaść na przygotowaną blachę końcem do spodu.
  • Bułki pozostawić chwilę aby podrosły. Jajko roztrzepać i posmarować bułki.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki i piec 15 – 20 minut.
  • Wyjąć, wystudzić.
 

2 komentarze

  1. Wspaniałe! Wyglądają tak apetycznie, jak mojej babci Stasi. Muszę jej przypomnieć, że jest sezon na borówki…

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*