Ogórki kiszone na zupę

Sezon ogórkowy się zaczął, proponuję , ukisić ogórki na zupę ogórkową, w małych słoiczkach na 1 raz do wykorzystania.

Szczegóły

Liczba porcji

1 słoiczek

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Ogórki świeże – 5 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Koperek kwiat – 1/2 szt.

  • Sól

Kroki

  • Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Słoiczek mały -170 ml, wymyć, wyparzyć, włożyć ząbek czosnku, koper.
  • Nakładać utarte ogórki, doprawiać solą, lekko uciskać, do pełnego słoiczka. Słoik zakręcić, postawić 2 dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kwaszenia.
  • Wynieść do piwnicy lub inne chłodne miejsce, aby ogórki dalej się ukisiły. Muszą tak stać około 2 tygodni aby były dobre.
  • Taki słoiczek wystarczy na zupę na 6 – 7 porcji.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*