Sezon ogórkowy się zaczął, proponuję , ukisić ogórki na zupę ogórkową, w małych słoiczkach na 1 raz do wykorzystania.
Szczegóły
Liczba porcji
1 słoiczek
Czas przygotowania
30 minut
Kroki
- Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Słoiczek mały -170 ml, wymyć, wyparzyć, włożyć ząbek czosnku, koper.
- Nakładać utarte ogórki, doprawiać solą, lekko uciskać, do pełnego słoiczka. Słoik zakręcić, postawić 2 dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kwaszenia.
- Wynieść do piwnicy lub inne chłodne miejsce, aby ogórki dalej się ukisiły. Muszą tak stać około 2 tygodni aby były dobre.
- Taki słoiczek wystarczy na zupę na 6 – 7 porcji.