Filet z kurczaka w cieście

Delikatne mięso kurczaka w chrupiącej otoczce, idealne na obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Majonez – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Filet umyć, pokroić na 3 części, rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do miseczki wbić jajka, dodać obie mąki, majonez, przyprawę do kurczaka oraz do tego zetrzeć ser na tarce o grubszych otworach.
  • Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Porcję odlać na talerz i zanurzyć w cieście 1 porcję fileta. Podobnie postąpić z dwoma pozostałymi porcjami.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć, często je obracając.
  • Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i pomidorami.
 

2 komentarze

  1. Pysznie wygląda, ja zwykle panieruję jak schabowe, ale muszę też spróbować w cieście. Pozdrawiam 🙂

     

Pozostaw odpowiedź Marta Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*