Delikatne mięso kurczaka w chrupiącej otoczce, idealne na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
- Filet z kurczaka pojedynczy 
- Jajka kurze – 2 szt. 
- Mąka pszenna – 2 łyżki 
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka 
- Majonez – 2 łyżki 
- Ser mozzarella – 7 dag 
- Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka 
- sól, pieprz czarny mielony 
- Olej do smażenia 
Kroki
- Filet umyć, pokroić na 3 części, rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Do miseczki wbić jajka, dodać obie mąki, majonez, przyprawę do kurczaka oraz do tego zetrzeć ser na tarce o grubszych otworach.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Porcję odlać na talerz i zanurzyć w cieście 1 porcję fileta. Podobnie postąpić z dwoma pozostałymi  porcjami. 
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć, często je obracając.
- Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i pomidorami. 
 
        
Pysznie wygląda, ja zwykle panieruję jak schabowe, ale muszę też spróbować w cieście. Pozdrawiam 🙂
Smakują nieco inaczej niż w zwykłej panierce, ta nieco odmiana. Polecam wypróbować.