Placuszki z jabłkami

Sentymentalny powrót w lata dzieciństwa, popularne placuszki.

Szczegóły

Liczba porcji

12 sztuk

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Jabłka szara reneta – 2 szt.

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Mleko – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Olej – 4 łyżki

  • Cukier kryształ – 4 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Mąka kukurydziana – 2 łyżki

Kroki

  • Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka wybić dodać szczyptę soli oraz cukier i ubić na puszysto.
  • Ubijając dodawać naprzemiennie produkty sypkie, mleko i olej, do wyczerpania składników. Ciasto pozostawić aby odpoczęło.
  • Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry.
  • Rozgrzać patelnię do smażenia, zanurzać w cieście plastry jabłek i kłaść na patelnię.
  • Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
 

4 komentarze

  1. Pani Mario! Kreuje Pani wspaniałe potrawy! Często korzystam z Pani inspiracji, bardzo dziękuję!

     
  2. Wyglądają pysznie, smak jesieni! 🙂

     
    • Marianna

      Polecam, szybkie do wykonania, ja przypomniałam, gdyż bardzo lubili moi synowie.Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*