Kotlety mielone z kapustą i pieczarkami

Tradycyjne mielone urozmaicone dodatkami, tworzą nowe aromatyczne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 20 dag

  • Kapusta biała – 10 dag

  • Pieczarki – 10 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Przyprawa do dań z kapusty

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Sól, pieprz biały mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Kapustę pokroić na drobno , sparzyć gotowaną wodą.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • W patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać sparzoną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty, smażyć 20 minut.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Usmażone pieczarki z kapustą drobno pokroić.
  • W miseczce umieścić mięso , wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki oraz pokrojoną kapustę z pieczarkami.
  • Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Mielone podawać tradycyjnie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*