Delikatne mięso kurczaka w chrupiącej otoczce, idealne na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Jajka kurze – 2 szt.
Mąka pszenna – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Majonez – 2 łyżki
Ser mozzarella – 7 dag
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Filet umyć, pokroić na 3 części, rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Do miseczki wbić jajka, dodać obie mąki, majonez, przyprawę do kurczaka oraz do tego zetrzeć ser na tarce o grubszych otworach.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Porcję odlać na talerz i zanurzyć w cieście 1 porcję fileta. Podobnie postąpić z dwoma pozostałymi porcjami.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć, często je obracając.
- Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i pomidorami.
Pysznie wygląda, ja zwykle panieruję jak schabowe, ale muszę też spróbować w cieście. Pozdrawiam 🙂
Smakują nieco inaczej niż w zwykłej panierce, ta nieco odmiana. Polecam wypróbować.