Subtelne, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kakao – 3 łyżeczki
Serek mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Serek homogenizowany – 140 g
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.
Rodzynki – 25 g
Żurawina – 25 g
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Herbatniki Pettit – Berry – 4 szt
Skórka pomarańczowa do dekoracji
Kroki
- Jajka ubić na puszysto z cukrem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.
- Ciasto pokroić na trzy części.
- Śmietanę ubić na puszysto, dodać serek mascarpone , wymieszać , dodać serek homogenizowany i wystudzoną galaretkę , żurawinę i rodzynki , wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na środkowy pas ciasta.
- Boki docisnąć dwoma pozostałymi. Schłodzić w lodówce 3 godziny.
- Herbatniki pokruszyć na drobno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować boki domku i obsypać pokruszonymi herbatnikami. Środek udekorować skórką pomarańczową.
- Schłodzić i pokroić na porcje.
Ale pani robi pyszności, aż ślinka cieknie!
Proszę spróbować przygotować a to zachęca do gotowania.
Myśmy robili takie domki (nawet mam na swoim blogu, tylko w formie domku – klocka z lat 70.tych :-D), ale na herbatnikach. Pani wersja jest “wypasiona”, jakby powiedziały moje dzieci. Pozdrawiam!
Robiłam na herbatnikach nie raz , ale jak Pani zauważyła stare przepisy staram się unowocześniać , więc może wychodzą wypasione. Pozdrawiam