Pożywna, aromatyczna zupa na jesienny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Puszka czerwonej fasoli – 400 g
Ziemniaki – 4 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Śliwki suszone – 10 szt.
Boczek wędzony – 10 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 4 łyżki
Majeranek – 1/2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Woda gotowana gorąca – 1 1/4 litra
Pietruszka – 1/2 pęczka
Kroki
- Warzywa umyć obrać, pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Śliwki pokroić na połowę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać boczek i śliwki , smażyć 2 minuty, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora, doprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut.
- Zalać gorącą gotowaną wodą, dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i oregano i całość gotować 25 minut.
- Fasolę osączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy, doprawić śmietaną oraz majerankiem i pieprzem, gotować 5 minut.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
No proszę – tyle lat kucharzę i mniej eksperymentuję w kuchni, niż pani (te śliweczki, no no no…)
Śliwki dodają specyficznego aromatu . Pozdrawiam.