Kartoflanka z czerwoną fasolą i śliwkami

Pożywna, aromatyczna zupa na jesienny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Puszka czerwonej fasoli – 400 g

  • Ziemniaki – 4 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Śliwki suszone – 10 szt.

  • Boczek wędzony – 10 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 18 % – 4 łyżki

  • Majeranek – 1/2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Woda gotowana gorąca – 1 1/4 litra

  • Pietruszka – 1/2 pęczka

Kroki

  • Warzywa umyć obrać, pokroić w kostkę.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Śliwki pokroić na połowę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać boczek i śliwki , smażyć 2 minuty, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora, doprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut.
  • Zalać gorącą gotowaną wodą, dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i oregano i całość gotować 25 minut.
  • Fasolę osączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy, doprawić śmietaną oraz majerankiem i pieprzem, gotować 5 minut.
  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No proszę – tyle lat kucharzę i mniej eksperymentuję w kuchni, niż pani (te śliweczki, no no no…)

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*