Zupa pieczarkowa

Aromatyczna o aksamitnym smaku, posmakuje każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Pieczarki – 25 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – kawałek

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki średnie – 4 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Oregano – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Podudzie z kurczaka – 1 szt.

  • Śmietana 18% – 1/2 szklanki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Podudzie z kurczaka umyć włożyć do garnka.
  • Marchewkę, pietruszkę, pora, selera umyć , obrać, pokroić w kostkę włożyć do garnka.
  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać do garnka.
  • Wszystko zalać 5 szklankami wody i doprawić solą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość gotować 25 minut.
  • W tym czasie cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Z wywaru wyjąć podudzie , obrać mięso, pokroić na drobno , dodać do garnka, dodać smażone pieczarki, rozmaryn i oregano i całość gotować 5 minut.
  • Dodać śmietanę, doprawić pieprzem i gotować 1 minutę.
  • Podawać posypaną świeżą zieloną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*