Sola z pieczarkami

Aromatyczna ryba podana na pieczarkach to super danie nie tyko na piątek

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Sola – 2 filety

  • Pieczarki – 30 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Wino białe wytrawne – 1/3 szklanki

  • Śmietana 18% – 150 ml

  • Tarta bułka – 2 łyżki

  • Musztarda – 2 łyżki

  • Masło – 3 łyżki

  • Zioła polskie – 2 łyżeczki

  • Przyprawa do ryb

  • Pieprz cytrynowy

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Płatki migdałowe – 2 łyżki

  • Olej do smażenia

  • Bulion – 1/2 szklanki

Kroki

  • Brokuła umyć , rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
  • Filety soli umyć doprawić pieprzem cytrynowym oraz przyprawą do ryb.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać pieczarki i smażyć 5 minut, podlać winem dusić 3 minuty, dodać bulion oraz 100 ml śmietany, doprawić solą pieprzem czarnym oraz 1 łyżeczką ziół polskich.Całość gotować na bardzo małym ogniu aż woda odparuje i sos będzie dobry.
  • Tartą bułkę wymieszać z 1 łyżką musztardy, masłem i 1 łyżeczką ziół polskich.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety soli z obu stron.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety soli .
  • Na filety nałożyć pastę z bułki, musztardy, masła, i ziół.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną solę i piec 10 minut. Resztę śmietany wymieszać z łyżką musztardy, 1 łyżką tartej bułki.
  • Po 10 minutach między porcje soli ułożyć brokuła, na którego nałożyć masę ze śmietany z musztardy i posypać płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do piekarnika i piec 8 minut.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i filety soli umieszczone są na pieczarkach w sosie.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*