Aromatyczna o aksamitnym smaku, posmakuje każdemu.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Pieczarki – 25 dag
Cebula biała – 1 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – kawałek
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki średnie – 4 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Liść laurowy – 1 szt.
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Oregano – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Podudzie z kurczaka – 1 szt.
Śmietana 18% – 1/2 szklanki
Olej do smażenia
Kroki
- Podudzie z kurczaka umyć włożyć do garnka.
- Marchewkę, pietruszkę, pora, selera umyć , obrać, pokroić w kostkę włożyć do garnka.
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać do garnka.
- Wszystko zalać 5 szklankami wody i doprawić solą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość gotować 25 minut.
- W tym czasie cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Z wywaru wyjąć podudzie , obrać mięso, pokroić na drobno , dodać do garnka, dodać smażone pieczarki, rozmaryn i oregano i całość gotować 5 minut.
- Dodać śmietanę, doprawić pieprzem i gotować 1 minutę.
- Podawać posypaną świeżą zieloną pietruszką.