Zupa krem z dyni

Dynia to bardzo odżywcze warzywo, które nie zawiera kalorii prawie nic.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Dynia – 1 kg

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Podudzie kurczaka – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Chilli – w/g uznania

  • Papryka – 1/3 łyżeczki

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Dynię umyć, pociąć na ósemki, wyrzucić środek z pestkami. Kawałki dyni skropić oliwą z oliwek umieścić na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić dynię i piec aż będzie miękka, obrać ze skórki, zblendować.
  • Warzywa umyć , pokroić, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać umyte podudzie, ziele angielskie, liść laurowy, doprawić solą i gotować 30 minut.
  • Wyjąć podudzie, liść laurowy, ziele angielskie. Podudzie obrać mięso dodać do bulionu. Zblendować.
  • Do bulionu dodać dynię, doprawić papryką i chilli, gotować 5 minut.
  • Podawać z kleksem śmietany , grzankami lub groszkiem ptysiowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*