Karpatka z kremem z musem malinowym

Delikatne ciasto parzone z aromatycznym kremem , na święta i inne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Masło – 1/2 kostki

  • Woda – 1/2 szklanki

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Galaretki o smaku malinowym – 2 szt.

  • Maliny świeże – 35 dag

Kroki

  • Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa. Wystudzić.
  • Do masy wbić jajka i utrzeć robotem na jednolitą masę.
  • 2 blaszki 35 x 24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć przygotowane ciasto .Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić jedno ciasto i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia. Następnie upiec drugie ciasto.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Maliny umyć i zblendować.
  • Gdy galaretki zaczną krzepnąć, ubić śmietanę na puszysto, dodawać stopniowo serek a następnie dodać mus malinowy i krzepnącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jedno ciasto.
  • Przykryć drugim, pozostawić do dokładnego stężenia na 2 godziny. Pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*