Bigos świąteczny

Bigos na uroczyste rodzinne spotkania i święta.

Szczegóły

Liczba porcji

14 porcji

Czas przygotowania

140 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe ( łopatka, szynka) -40dag

  • Kiełbasa wiejska – 25 dag

  • Boczek – 25 dag

  • Podudzie z kurczaka – 2 szt

  • Kapusta kwaszona – 1 kg

  • Kapusta świeża biała – 1 kg

  • Grzybki suszone – 7 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Śliwki suszone – 10 szt.

  • Wino wytrawne czerwone- 1/2 szklanki

  • Bulion- 2 szklanki

  • Ziele angielskie – 5 ziarenek

  • Jałowiec – 5 ziarenek

  • Liść laurowy – 3 szt.

  • Kminek – 1 łyżeczka

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do bigosu – 2 łyżeczki

  • Przecier pomidorowy – 500 g

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Sól, pieprz mielony czarny i biały

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Grzybki suszone namoczyć w wodzie na 2 godziny. Grzybki i śliwki przepłukać w gorącej wodzie.
  • Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem czarnym oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Podudzia z kurczaka doprawić solą i pieprzem czarnym. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
  • W dużym garnku rozgrzać 6 łyżek oleju , wrzucić cebulę , podsmażać 3 minuty. Dodać przygotowane grzybki, pieczarki, śliwki i smażyć 2 minuty. Dodać mięso wieprzowe , podudzia, kiełbasę i boczek, wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec, oregano ),dusić pod przykryciem 10 minut. Podlać winem i dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu 6 minut.
  • Poszatkować i posolić białą kapustę. Odcisnąć kwaszoną kapustę, można lekko przepłukać aby zniwelować nadmiar kwasowości. Obie kapusty dodać dodać do mięs podlać bulionem 1 szklanką i na małym ogniu gotować około 2 godzin , mieszając kilkakrotnie i uzupełniać bulionem, odparowany płyn. Po 1 godzinie wyjąć podudzia , obrać mięso, pokroić i dodać do bigosu.
  • Dodać przyprawę do bigosu, gotować 5 minut, następnie przecier pomidorowy i całość gotować 5 minut. Doprawić białym pieprzem. Podawać najlepiej następnego dnia po przegotowaniu.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*