Dynia to bardzo odżywcze warzywo, które nie zawiera kalorii prawie nic.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Dynia – 1 kg
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Podudzie kurczaka – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Liść laurowy – 1 szt.
Chilli – w/g uznania
Papryka – 1/3 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Dynię umyć, pociąć na ósemki, wyrzucić środek z pestkami. Kawałki dyni skropić oliwą z oliwek umieścić na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić dynię i piec aż będzie miękka, obrać ze skórki, zblendować.
- Warzywa umyć , pokroić, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać umyte podudzie, ziele angielskie, liść laurowy, doprawić solą i gotować 30 minut.
- Wyjąć podudzie, liść laurowy, ziele angielskie. Podudzie obrać mięso dodać do bulionu. Zblendować.
- Do bulionu dodać dynię, doprawić papryką i chilli, gotować 5 minut.
- Podawać z kleksem śmietany , grzankami lub groszkiem ptysiowym.