Zupa krem z buraków

Aksamitna i aromatyczna zupa o intensywnej barwie i mocno warzywna.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Buraki średnie – 4 szt.

  • Ziemniaki – 2 szt

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Bulion mięsno – warzywny – 1/2 szklanki

  • Woda – 3 szklanki

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Buraki upiec w piekarniku lub kupić gotowe gotowane w sklepie.
  • Marchewkę, pietruszkę, pora, selera ziemniaki, obrać , pokroić, umieścić w garnku.
  • Zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i gotować 20 minut.
  • Gdy gotuje się zupa buraki pokroić , dodać do gotującej się zupy , dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić papryką i całość gotować 10 minut.
  • Zdjąć z ognia , wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
  • Dodać sok z cytryny , doprawić pieprzem gotować 2 minuty.
  • Podawać z kleksami śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*