Sprawdzony przepis, ten sernik wychodzi przepysznie, idealny na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 10 szt.
Mąka tortowa – 3 szklanki
Cukier puder – 1/2 szklanki
Kakao – 4 łyżeczki
Masło – 200 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser – wiadereczko
Cukier kryształ – 1 szklanka
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.
Budyń waniliowy – 2 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Kroki
- 5 jajek , żółtka oddzielić od białek.
- Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać.
- Masło, żółtka, cukier puder, utrzeć, dodać produkty sypkie i 3 łyżki śmietany, zagnieść ciasto.
- Podzielić na 2 części, jedną schłodzić w lodówce, drugą zamrozić około 1 godziny.
- 5 jajek utrzeć z 1 szklanką cukru kryształu, dodać ser z wiadereczka, utrzeć , dodać serki homogenizowane, budynie i śmietanę 30 %, wszystko dokładnie wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w blaszce, na niego wyłożyć przygotowaną masę serową.
- Na masę serową utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec 50 minut. Wystudzić podzielić na porcje.
Pani Marysiu, wyszedł rzeczywiście pięknie – równiutki i kremowy. My robimy bez ciasta na górze, ale jest wielu miłośników takiego rozwiązania, bo bardzo ładnie wygląda 🙂
Ja robię różnie, serniki też z dodatkami , ale ja osobiście lubię taki i postanowiłam go przypomnieć. 🙂