Sernik świąteczny

Sprawdzony przepis, ten sernik wychodzi przepysznie, idealny na świąteczny stół.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 10 szt.

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Cukier puder – 1/2 szklanki

  • Kakao – 4 łyżeczki

  • Masło – 200 g

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser – wiadereczko

  • Cukier kryształ – 1 szklanka

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.

  • Budyń waniliowy – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

Kroki

  • 5 jajek , żółtka oddzielić od białek.
  • Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać.
  • Masło, żółtka, cukier puder, utrzeć, dodać produkty sypkie i 3 łyżki śmietany, zagnieść ciasto.
  • Podzielić na 2 części, jedną schłodzić w lodówce, drugą zamrozić około 1 godziny.
  • 5 jajek utrzeć z 1 szklanką cukru kryształu, dodać ser z wiadereczka, utrzeć , dodać serki homogenizowane, budynie i śmietanę 30 %, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w blaszce, na niego wyłożyć przygotowaną masę serową.
  • Na masę serową utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z zamrażalnika.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec 50 minut. Wystudzić podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pani Marysiu, wyszedł rzeczywiście pięknie – równiutki i kremowy. My robimy bez ciasta na górze, ale jest wielu miłośników takiego rozwiązania, bo bardzo ładnie wygląda 🙂

     
    • Marianna

      Ja robię różnie, serniki też z dodatkami , ale ja osobiście lubię taki i postanowiłam go przypomnieć. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*