Kwiatek z bakłażana

Pięknie wyglądające i równie smaczne danie , które zachwyci gości.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Bakłażan – 1 szt.

  • Mięso mielone wieprzowe – 35 dag

  • Cebula biała – 1 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – kulka

  • Przecier pomidorowy – 500 g

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Oregano – 2 łyżeczki

  • Cynamon – 1 łyżeczka

  • Wino wytrawne – 4 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej – 3 łyżki

Kroki

  • Bakłażana umyć , przekroić na połowę i ponacinać na wąskie paski.
  • Obie połówki bakłażana nasmarować olejem, rozgrzać patelnię i podsmażyć z obu stron.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodać cebulę, ser, doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu oraz oregano, dokładnie wymieszać.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki bakłażana , z mięsa ,formować małe kulki i okręcać je paskami bakłażana.
  • Na patelnię wlać przecier pomidorowy , doprawić oregano, cynamonem , chwilę gotować, podlać winem, chwilę gotować i podlać kwiatka wokół.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kwiatka i piec 35 minut.
  • Podawać z pieczywem lub innym dodatkiem.
 

2 komentarze

  1. Gratuluję fantazji! I na pewno to jest dodatkowo bardzo smaczne…

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*