Aksamitna i aromatyczna zupa o intensywnej barwie i mocno warzywna.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Buraki średnie – 4 szt.
Ziemniaki – 2 szt
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por – 1/3 szt.
Seler – 1/4 szt.
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Bulion mięsno – warzywny – 1/2 szklanki
Woda – 3 szklanki
Cebula biała – 1/2 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Buraki upiec w piekarniku lub kupić gotowe gotowane w sklepie.
- Marchewkę, pietruszkę, pora, selera ziemniaki, obrać , pokroić, umieścić w garnku.
- Zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i gotować 20 minut.
- Gdy gotuje się zupa buraki pokroić , dodać do gotującej się zupy , dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić papryką i całość gotować 10 minut.
- Zdjąć z ognia , wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
- Dodać sok z cytryny , doprawić pieprzem gotować 2 minuty.
- Podawać z kleksami śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.