Zupa krem z batatów

Aromatyczna i pożywna zupa, którą można wzbogacić drobno pokrojonymi kabanoskami lub groszkiem ptysiowym.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Bataty – 2 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Woda – 1 litr

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Oregano – 1/3 łyżeczki

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Chilli – 1/3 łyżeczki

  • Papryka czerwona mielona – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana na kleksy

  • Kabanosy, jeżeli chcemy dodać do zupy

  • Groszek ptysiowy

Kroki

  • Do garnka wlać wodę. Warzywa obrać pokroić w grubszą kostkę. Bataty również pokroić.
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, doprawić solą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano, gotować 25 minut.
  • Ugotowany wywar zblendować. Zagotować, dodać paprykę, chilli, gotować 3 minuty.
  • Kabanosy pokroić na drobno. Nalać zupę do talerza, dodać kabanosy, groszek ptysiowy, zrobić kleksa ze śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*