Zupa krem z batatów

Aromatyczna i pożywna zupa, którą można wzbogacić drobno pokrojonymi kabanoskami lub groszkiem ptysiowym.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Bataty – 2 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Woda – 1 litr

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Oregano – 1/3 łyżeczki

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Chilli – 1/3 łyżeczki

  • Papryka czerwona mielona – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana na kleksy

  • Kabanosy, jeżeli chcemy dodać do zupy

  • Groszek ptysiowy

Kroki

  • Do garnka wlać wodę. Warzywa obrać pokroić w grubszą kostkę. Bataty również pokroić.
  • Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, doprawić solą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano, gotować 25 minut.
  • Ugotowany wywar zblendować. Zagotować, dodać paprykę, chilli, gotować 3 minuty.
  • Kabanosy pokroić na drobno. Nalać zupę do talerza, dodać kabanosy, groszek ptysiowy, zrobić kleksa ze śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*