Ciasto biszkoptowe z masą ze śmietany, serka mascarpone i owoców jest chętnie polecane i zjadane.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Kakao – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana 30% – 330 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Batony Prince Polo XXL – 2 szt.
Morele w syropie – 880 ml
Woda – 1 szklanka
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Ciasto
- Jajka, białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Żółtka ubić na sztywno.
- Składniki delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki wody.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Masa
- Morele osączyć z syropu.
- Syrop wlać do garnka, to stanowi 1 szklankę, dodać 1 szklankę wody. Zagotować i rozpuścić galaretki. Pozostawić do stężenia.
- Batoniki i morele pokroić w kostkę.
- Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodając porcjami ser mascarpone.
- Do ubitej śmietany z serkiem dodać pokrojone morele i batoniki oraz 3 łyżki tężejącej galaretki.
- Schłodzone ciasto podzielić na połowę.
- Przygotowaną masę wyłożyć na połowę ciasta.
- Przykryć drugą połową, wylać na nią tężejącą galaretkę, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.