Ciasto Prince – Polo z owocami

Ciasto biszkoptowe z masą ze śmietany, serka mascarpone i owoców jest chętnie polecane i zjadane.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Kakao – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana 30% – 330 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

  • Batony Prince Polo XXL – 2 szt.

  • Morele w syropie – 880 ml

  • Woda – 1 szklanka

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Ciasto
  • Jajka, białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Żółtka ubić na sztywno.
  • Składniki delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki wody.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Masa
  • Morele osączyć z syropu.
  • Syrop wlać do garnka, to stanowi 1 szklankę, dodać 1 szklankę wody. Zagotować i rozpuścić galaretki. Pozostawić do stężenia.
  • Batoniki i morele pokroić w kostkę.
  • Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodając porcjami ser mascarpone.
  • Do ubitej śmietany z serkiem dodać pokrojone morele i batoniki oraz 3 łyżki tężejącej galaretki.
  • Schłodzone ciasto podzielić na połowę.
  • Przygotowaną masę wyłożyć na połowę ciasta.
  • Przykryć drugą połową, wylać na nią tężejącą galaretkę, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*