Placuszki cukiniowo – ziemniaczane z gulaszem

Cukinia to warzywo o cennych walorach smakowych i odżywczych, doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Placki cukiniowe tworzą apetyczny dodatek do gulaszu.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Placuszki
  • Ziemniaki – 1/2 kg

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Mąka – 1 szklanka

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Chilli – szczypta

  • Gulasz
  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Papryka – 1/3 szt.

  • Cebula biała – 1/3 szt.

  • Bulion warzywny – 1/2 szklanki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Przyprawa do kurczaka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana 18% – 2 łyżki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować, schłodzić.
  • Filet pokroić w kostkę , doprawić przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić.
  • W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut.
  • Dodać filet z kurczaka, smażyć około 12 minut, podlać bulionem, doprawić ziołami prowansalskimi. Całość gotować 5 minut. Doprawić śmietaną.
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  • Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do ziemniaków dodać cukinię, jajko, mąkę, szczyptę chilli. Zagnieść ciasto.
  • Uformować placuszki.
  • Na patelni rozgrzać olej , smażyć na rumiano z obu stron.
  • Osączyć na ręczniku. Podawać z gulaszem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*