Aromatyczna i pożywna zupa, którą można wzbogacić drobno pokrojonymi kabanoskami lub groszkiem ptysiowym.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Bataty – 2 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Woda – 1 litr
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Oregano – 1/3 łyżeczki
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Chilli – 1/3 łyżeczki
Papryka czerwona mielona – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana na kleksy
Kabanosy, jeżeli chcemy dodać do zupy
Groszek ptysiowy
Kroki
- Do garnka wlać wodę. Warzywa obrać pokroić w grubszą kostkę. Bataty również pokroić.
- Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, doprawić solą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano, gotować 25 minut.
- Ugotowany wywar zblendować. Zagotować, dodać paprykę, chilli, gotować 3 minuty.
- Kabanosy pokroić na drobno. Nalać zupę do talerza, dodać kabanosy, groszek ptysiowy, zrobić kleksa ze śmietany.